Szolnoki Szakképzési Centrum

Külföldi nyelvtanulási program


A Kormány 2019. február 6-i döntése értelmében a 2019/2020-as tanévben nappali tagozatos, 9. vagy 11. évfolyamban tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvtanulásban vehetnek részt. A program keretében a Nemzeti alaptanterv alapján tanulható idegen nyelvek (angol, német, francia) célországaiban (Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Írországban) vehetnek részt a tanulók nyelvtanulásban. A program hazai költségvetési forrásból valósul meg.

A nyári kéthetes nyelvtanulással kapcsolatos információk részletesen ezen a honlapon találhatók: https://www.knyp.hu/hu
A csoportos és az egyéni pályázati felhívások is itt találhatóak.

Figyelembe véve az előzetes iskolai online felmérésünk eredményét, az elérhető információkat és az erőforrásainkat, úgy döntöttünk, hogy a csoportos utazást a 11. évfolyamos diákok számára javasoljuk elsősorban, mivel a legtöbb nyelviskola teljesen kezdő tanfolyamot nem indít. Javasoljuk továbbá, hogy a jelentkezők alapszintű kommunikációs készségekkel rendelkezzenek. Mindegyik csoportot pedagógusok kísérik majd.

A programban egy akkreditált külföldi nyelviskola komplex programcsomagját kapják a diákok az ösztöndíj részeként. A nyelviskola a képzés ideje alatt teljes felelősséget vállal a diákokért. A csoportos utazás esetén kísérő pedagógusaink „háttértámogatást” adnak, segítenek a tanulóknak. Az utazás, szállás, étkezés, biztosítás, napi zsebpénz költségeit fedezi az ösztöndíj. A nyelviskolák az első tanítási nap kezdetén szintfelmérőt íratnak a diákokkal, ez alapján sorolják őket a nekik megfelelő szintű csoportba. A tanítási időn kívül a nyelviskolák a diákoknak kulturális programokat, kirándulásokat és vetélkedőket szerveznek természetesen a célnyelven.

A csoportos képzést az iskola fenntartója pályázza meg. A végleges csoportok, időpontok és helyszínek kialakulása után kérjük majd Önöket a kiegészítésre, illetve szerződéskötésre. Jelentkezni a lentebb elérhető jelentkezési lap kitöltésével lehetséges. A tervezett időpontok tájékoztató jellegűek, a pályázatban résztvevő külföldi nyelviskolák befogadó kapacitása függvényében esetlegesen módosulhatnak.

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy az időpontok megválasztásakor vegyék figyelembe a 11. évfolyamon kötelező 4 hetes nyári gyakorlat időpontját!

Kitöltési határidő: 2020. január 7.

Kérjük a határidő pontos betartását, hogy a csoportlétszámoknak megfelelően tudjunk minél előbb befogadó nyilatkozatot kérni a nyelviskoláktól.