Könyvtár

Kedves Látogatók!

Az iskolai könyvtár honlapja a régi elérhetőségen (www.palfykonyvtar.hu) és formában megszűnt. A továbbiakban itt lesznek elérhetőek a legfrisebb információk.

HÉTFŐ:           8.30 – 14.00

KEDD:              8.30 – 15.00

SZERDA:          8.30 – 15.00

CSÜTÖRTÖK: 8.30 – 14.00

PÉNTEK:          8.30 – 13.00

 

 

A könyvtárhasználati órák ideje alatt a könyvtár zárva tart. A nyitvatartási idő változásáról a bejárati ajtón találtok információt.

 

 

ONLINE katalógus 

Az online katalógusra kattintva egy keresőfelületet kapsz. Ezen keresztül tájékozódhatsz a saját kölcsönzéseidről és a könyvtárban megtalálható könyvekről.

A kölcsönzési adatok lekérdezéséhez a neveden kívül egy jelszóra vagy egy törzsszámra is szükséged van, ezt személyes kölcsönzéskor a könyvtárostanártól kérheted.
A katalógus a könyvek igen sok szempont szerinti visszakereshetőségét teszi lehetővé. Ezek közül egyhez szükséges némi magyarázatot fűzni. A „Tárgyszó-ETO” mezőkbe írva lehet egy-egy témához irodalmat keresni.  Abban az esetben, ha egy személy életéről, életművéről keresel irodalmat, akkor ebbe a mezőbe kell beírnod a nevét, pl. József Attila.
 
Ha a katalógus keresőfelülete nem jelenik meg vagy a keresés során bármilyen hibát észlelsz, jelezd légy szíves a könyvtár e-mail címén: palfykonyvtar@gmail.com.
  • Könyvek

A könyvtárunkba betérő olvasó közel 20.000 dokumentum közül válogathat. Gazdag szépirodalmi gyűjteményünkben megtalálja a kötelező, de a szabadidő kellemes eltöltéséhez  szükséges egyéb irodalmat is. A közismereti és szakmai tantárgyak tanulásához nagy számban ajánlunk ismeretterjesztő és szakirodalmat. A nyelvtanulók különböző szintű olvasmányok közül válogathatnak, az érettségire készülők  minden tartárgyhoz találnak felkészítő feladatgyűjteményeket, összefoglalókat. Kézikönyvtárunk jól felszerelt, a tanuláshoz szükséges kutatómunkától a keresztrejtvény fejtésig mindenhez kínál segítséget.

  •  Nem nyomtatott dokumentumok

Gyűjteményünkben megtalálhatók a kötelező olvasmányok filmfeldolgozásai, az osztályfőnöki órákra ajánlott dokumentum- és játékfilmek,  a tananyagban szereplő írók, költők műveiből összeállított hangoskönyvek. Ezeket a dokumentumokat nem kölcsönözzük, de a  hangos- könyveket saját fülhallgatóval lejátszhatjátok a könyvtári számítógépeken.

 

Kötelező olvasmányok 2018-19 – (osztályonként eltérő lehet)

 

Országos Dokumentum-ellátási Rendszer – Lelőhely-adatbázis

Könyvtárunk kérő könyvtárként tagja az Országos Dokumentum-ellátási rendszernek, így módunkban áll országos nagy könyvtárak gyűjteményében is keresni és a szükséges könyvet kölcsönözni. Ezt a szolgáltatást tanulók is igénybe vehetik, ha tanulmányaikhoz, versenyre való felkészüléshez keresnek ismeretközlő irodalmat.

A könyvtárközi kölcsönzés e formájával kapcsolatban Borosné Héja Krisztina tanárnő ad további felvilágosítást.

 

A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai. A NAVA ezenkívül befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését.

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. A Nemzeti Audiovizuális Archívumot a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemelteti.

A NAVA működését a 2004. évi CXXXVII. törvény szabályozza, a szerzői jogokhoz kapcsolódó feladatait a 117/2004. (IV. 28.) Kormány rendelet, az audiovizuális műsorszámok felújításának, valamint szolgáltatásának műszaki, minőségi és egyéb követelményeit pedig a 52/2007. (V.17.) GKM-OKM együttes rendelete határozza meg.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül – archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek a könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg. Az oktatási intézményekben található NAVA-pontok az adott intézmény diákjai, tanárai, hallgatói és kutatói számára állnak rendelkezésre, a nyilvános könyvtárak, múzeumok NAVA-pontjai pedig bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez.

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

Próbáld ki, kattints ide!

 

Segédanyagok:

 

Hasznos linkek: